sâmbătă, ianuarie 10, 2009

Chec

Gata cu plimbarile, e prea frig afara. Mai stam pe-acasa si cand ne plictisim de lumanari parfumate, mai dam drumul la cuptor - cu folos. Din cand in cand, un desert banal (sau cum zic americanii, pedestrian - ce-mi place termenul asta) face toti banii dupa atatea creme si ciocolati.

E o reteta foarte simpla la baza, doar ca eu mai intotdeauna adaug nuci si cacao. De data asta am ras si un pic de coaja de lamaie si portocala si i-a dat o aroma fantastica.

Cu mentiunea ca tavile de chec pe taramurile astea sunt mai mari (cam intre cele de chec si cele de cozonac din romania) - pentru o tava de chec de aici folosesc 3/4 din cantitatile retetei originale, care e pentru 2 checuri romanesti.

6 oua
1 1/2 cana zahar (eu insel si pun un pic mai putin)
1 cana faina
1/2 cana nuci macinate (dar nu facute praf)
1/2 cana ulei (neutral - vegetal de ex.)
coaja de la o jumatate de lamaie si jumatate de portocala

Se bat albusurile cu zaharul foarte bine, pana cand se dubleaza in volum si zaharul e topit, cam 2-3 minute cu mixerul. Se adauga galbenusurile, incorporandu-se unul cate unul. Se toarna uleiul in suvoi foarte subtire (ca la maioneza) mixand in continuare. Se adauga faina, apoi nucile si coaja de citrice (odata ce faina e incorporata, e de preferat sa se bata cat mai putin aluatul).

Se toarna in forma unsa cu ulei (sau unt) si tapetata cu faina. Se pastreaza in castron cateva linguri de aluat (de obicei ce ramane pe peretii lui e suficient) si se pune o lingura de cacao, se amesteca bine si se toarna deasupra in forma. Cu o furculita se incorporeaza suvitele de cacao de jos in sus, dintr-un capat al formei pana la celalalt capat - ca o spirala (si probabil mult mai artistic decat ce am facut eu aici).
Se coace la 360F/180C pentru 30 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.


Si cantitatile originale pentru chec galben, pentru cine n-are chef de farafaslacuri.
(iar zic, asta e pentru 2 checuri romanesti)

8 oua
2 cani zahar
2 cani faina**
3/4 cana ulei

** daca se folosesc nuci, ele inlocuiesc aceeasi cantitate de faina. de ex.: in loc de 2 cani de faina, se foloseste 1 1/2 cana de faina si 1/2 cana nuci.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails