Nimic mai bun intr-o seara friguroasa de iarna decat o supa fierbinte si satioasa. Nu ca la pranz n-ar merge :) Ribollita e originala din Toscana si e una din cele mai bune supe de legume din lume, zic eu.
Cu mentiunea ca exista retete de ribollita cate bordeie si ca e o reteta foarte usor de ajustat (sotati un pic de costita inainte de ceapa, folositi sau nu fenicul etc), ingredientele absolut necesare sunt rosiile, varza, morcovul, telina, ceapa, fasolea si cartoful. Si neaparat se serveste cu paine stropita cu ulei de masline. De-aici incolo orice aditie este binevenita, fiecare adaugand alte arome si texturi.
4 linguri de ulei de masline + inca un pic pentru stropit painea
cate 100 gr. de ceapa, morcov, telina si fenicul (bulb) taiate cubulete
1-2 catei de usturoi, tocat marunt
1/4 lingurita de cimbru uscat
o conserva de rosii mare (28 oz/800 gr. aprox)
2 cartofi mari, curatati si taiati cuburi
1 1/2 cana de fasole alba (din conserva) scursa de lichid
250 gr. varza savoy (sau spanac)
200 gr. dovlecel, taiat cuburi
1 1/2 litru supa de pasare
patrunjel si busuioc, tocate
sare + piper
o felie de paine per portie, de preferat cu coaja groasa*
In oala de supa se combina cele 4 linguri ulei cu ceapa, morcovul, feniculul, telina, usturoiul si cimbrul, se acopera si se lasa pe foc mediu-mic pana cand se inmoaie (fara sa se aureasca), aprox. 15 min.
Se adauga supa de pui, rosiile, fasolea alba, cartoful si varza. Se aduce la fierbere apoi se micsoreaza focul si se lasa 15 min. Se adauga dovlecelul, patrunjelul si busuiocul, se acopera si se lasa 2 min. Se sareaza si pipereaza dupa gust.
Se stinge focul si daca exista rabdare, se da la rece 24 de ore. (Eu una n-am rabdare. Niciodata.). Inainte de a o servi se incalzeste pana la punctul de fierbere.
In castronul de supa se pune o felie de paine care se stropeste cu un pic de ulei de masline. Se toarna supa peste, se lasa un minut-doua sa absoarba lichidul. Si pofta buna!
*o paine taraneasca e ideala, altfel e de preferat sa fie taiata felii mai grosute si prajita pana se auresc marginile.
călătorie pe partea cealaltă a pământului
Acum 4 zile
2 comentarii:
suna foarte bine reteta, seamana cu ceea ce se cheama pe aici "adunare generala" sau "toata gradina", o ciorba de legume care se face toamna(vad ca la tine se cheama de iarna) cu cat mai multe legume, din care aici lipseste doar feniculul(sau fenchel, planta cultivata de sasii de la noi, dar mai mult pentru frunze/seminte) si uleiul de masline. din pacate romanii nu trateaza cum ar trebui totul cu ierburi, condimente. busuiocul este foarte putin cunoscut si rareori am fost la o un pranz sau cina cu mai mult de 6 persoane unde sa placa toti verdeturile(unii nu suporta patrunjelul, altii cimbrul si cei mai multi sunt impotriva mararului, iar de busuioc se feresc, ca e al popii, de botez :D).
chiar, buna sugestie mi-ai dat cu supa asta de legume. acum am o ciorba a la grec, dupa care ar urma una de fasole cu doar un pic de ciolan. o sa bag intre ele o Ribollita, cu reteta adaptata propriului bordei :)
eu ii zic de iarna pentru ca poate, cumva subconstient, consider orice supa cu fasole uscata ca fiind de iarna (stii tu, abia iarna se usca fasolea dupa ce era culeasa :D)
sper sa-ti placa daca o incerci (si te tii aproape de original)
ai dreptate cu ierburile, mie-mi plac mult si le folosesc. de cand sunt aici am realizat cat de sub-utilizate erau ierburile in tara. busuiocul il iubesc la nebunie si nu-l asociez deloc cu popa pentru simplul motiv ca popa folosea pe cel inflorit si uscat. eu folosesc frunzele :P
cat despre uleiul de masline, face orice sa aibe gust mai bun, e genial.
mai vin cu o supa-crema cat de curand, promisa lui Cristi de ceva vreme.
Trimiteți un comentariu