duminică, ianuarie 25, 2009

Hai in oras

Azi va plimb cu metroul. De la mine pana in Grand Central Station e o calatorie de aproximativ 12 minute, subterana doar pentru ultima statie. Inainte de a intra in tunelul care duce pe sub East River spre Manhattan trece pret de 2 statii printr-o zona industriala (dar care se transforma incet si sigur intr-un cartier cu blocuri moderne si relativ scumpe). Si zona de unde, aflandu-te in metrou, urmaresti cu anticipatie apropierea de "oras". Deasemeni, poti observa ceva apusuri spectaculoase daca esti pe-acolo la momentul potrivit.

Si ca fapt divers, desi oficial metroul NY-ez se cheama subway, NY-erii ii spun train. Like in "I'll catch the train to go downtown". "Take the train, it's faster". Foarte confusing, pentru ca avem si trenuri "adevarate". Dar alora le spunem dupa numele liniilor de transport: eLaIaRaR (Long Island Rail Road), New Jersey Trasit sau Amtrak. (In ultima poza se vede o statie a LIRR-ului, iar in a 2-a, curburile din dreapta sunt parte din Queensboro Bridge, care uneste Queens si midtown Manhattan).





























































.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Sincer, imi da o impresie de gri/cenusiu/vechi. Asa e traseul asta sau e o caracteristica a intregului traseu de metrou?

Lola spunea...

cum spuneam, e zona industriala. pe langa faptul ca, sincer, Queens nu e Manhattan (unde metroul este exclusiv subteran). in alta ordine de idei, metroul american are peste 100 de ani.
oricat incearca sa-l renoveze si sa-l modernizeze, structura ramane. nu e pretty, nu e modern. asta e :)

Anonim spunea...

Draga mea, ai un mesaj pe han, ti l-am scris ieri noapte. Pupici! Maria

The Fly spunea...

Da! Astfel de articole astept cu mare interes de la Lola newyorkeza :P
Citind, am dat timpul cu cateva luni inapoi si m-am deplasat si eu din Queens in Manhattan :D

Donazz spunea...

Me likes your pics! Curate, limpezi, clare, love it! Nu ai schimbat camera, tot XTi?
In alta ordine de idee (dar aceesi a curiozitatii), cu ce te ocupi?

Lola spunea...

@Fly, ma gandeam ca asta era traseul tau de la hotel in oras cand luai metroul. BTW, luai metroul sau autobuzul mai des?

Donna, da, tot XTi-ul e, cu o Tamron 18-250mm care n-am mai dat-o jos de pe el de luni de zile. Doar ca am invatat sa le trec prin Lightroom acum si face mare mare diferenta.

The Fly spunea...

Mergeam si - si, imi placea mai mult cu autobuzul pentru ca puteam vedea orasul :)

Lola spunea...

Si eu prefer autobuzul. Urasc metroul, indiferent de oras si tara.

Flavius Ţerbea spunea...

Este "safe" metroul new-yorkez dupa lasarea intunericului?

Lola spunea...

Este safe, Flavius. Eu foarte des vin acasa (singura) pe la ore nebune (miezul noptii sau mai tarziu). Bineinteles, tampenii se pot intampla oricand (si din pacate, oriunde) si deci common sense se aplica atat turistilor cat si bastinasilor. :)
In general NY-ul nu mi se pare deloc mai periculos decat alte locuri prin care am calatorit (ba, poate chiar ma simt mult mai safe aici)

Related Posts with Thumbnails