sâmbătă, decembrie 22, 2007

Cassoulet

Sau mancare de fasole frantzuzita. Furculision, please?

Nu ca am ceva impotriva mancarii noastre de fasole (pe care mai mereu o fac cu afumatura, mmmmm!!) dar am dat iama intr-un supermarket chinezesc unde gasesti pulpe de ratusca si am facut niste confit de canard (adica se gatesc in untura de rata la foc foarte mic pentru cateva ore pana cand oasele se desprind usor - carnea, usor prajita pana prinde crusta, este delicioasa pana si pe o simpla salata verde, sau tine mult timp ingropata in grasimea ei). Si daca tot aveam ceva costita luata pentru sarmale, am mai adaugat si 2 carnati (trandafiri cred ca le spune) taiati felii.

Da, facem si noi fasole cu carnati si costita, deci carnea de rata ar fi singura deosebire. Si poate ar mai fi si faptul ca in cassoulet nu se amesteca deloc si se tine 3 ore la cuptor (1 ora la foc mediu si inca 2 la foc mic) astfel ca formeaza o crusta la suprafata (una lume presara chiar ceva pesmet deasupra ca sa fie crusta mai groasa). Rezultatul e ca fasolea ramane usor al dente si nu formeaza sosul ala mai legat.

E una mai buna decat alta? Greu de spus. As tinde sa declar ca fasolea cu afumatura bate cassoulet-ul, desi bucatelele alea de pulpa de ratza crocante... plus ca untura de rata face orice mai bun. Hm, grea decizie.

Reteta? Poate careva se incumeta, cine stie...

Se scoate pielea de pe pulpele de rata. se taie bucatele si se pune la prajit intr-o tigaie cu ceva costita pana cand raman doar jumari din ea iar costita e usor aurita. Intr-o cratita se prajesc carnatii taiati felii si pulpele de rata dezosate si desfacute in fasii, pana cand prind crusta. Se scot (eventual in tigaia cu costita) si in cratita se caleste o ceapa cu vreo 2 catei de usturoi. Traditional, se pune in cratita un rand de fasole (fiarta inainte, bineinteles) peste care se pune un rand de carnuri, iar un strat de fasole si tot asa, terminandu-se cu fasole. Dar eu fac sosul inainte sa pun totul in cratita - sting ceapa cu un pic de apa, (cateodata pun si un pic de paprika dar nu de data asta), sare+piper, un pic de cimbru si 2-3 foi de dafin, apoi pun fasolea si carnea si ceva apa (sau ceva zeama in care a fiert fasolea daca nu folositi de la conserva asa cum fac eu). Si se da la cuptor cum spuneam mai sus.

2 comentarii:

Oana spunea...

Hmm! Apetisant!!! Saptamana viitoare am sa dau si eu iama printr-un supermarket chinezesc, dar asta cu confitia sa se deschida si pe la noi vreunul. Din acest punct de vedere te invidiez. Nu ne despart doar cateva mii de kilometri, ci si cativa zeci de ani de dezvoltare.
Altfel, toate cele bune si un an nou fericit!

Lola spunea...

Multumesc de urari Oana, la fel si tie :)
Cu supermarketele chinezesti, cred ca daca ai rabdare o sa le vezi si prin Romania cat de curand, dupa cum creste numarul populatiei chineze. :)
Asta e unul din avantajele NY-ului fiind atat de divers etnic, avem mancare de pe tot globul.

Acum, despre rata, stiu ca in Romania se gaseste usor. Si aici, dar de obicei o gasesti doar intreaga si cam scumpa. Prietenii nostri chinezi la ei in supermarket iti ofera la preturi incredibil de bune si rata intreaga si doar pulpe. Sau limbi de rata, si pe alea le vand. :)) Pana si oua nenascute am gasit la ei, mare raritate.

Related Posts with Thumbnails