luni, decembrie 10, 2007

Latkes














Se incheie in curand sarbatoarea evreiasca de Hanukkah, ce tine 8 zile. Nu am strop de sange evreiesc in mine dar asta e pana la urma Jew York si atatea vorbe sunt in jur de latkes - traditionale la Hanukkah, ca a trebuit sa le incerc. In fond sunt doar chiftele de cartofi. Tot conform traditiei sunt servite cu smantana sau sos de mere.

2 cartofi mari (cat un pumn mari) sau echivalentul
1 ceapa mare
sare si piper
1 ou

Se dau cartofii si ceapa prin razatoarea mare (a unui robot de bucatarie e ideal, dureaza jumatate de minut). Se pun intr-o sita deasupra unui castron si se lasa la scurs (sau se preseaza cu mana daca nu avem rabdare sa asteptam, dar e foarte important sa nu ramana prea uzi). Se scurge cu atentie zeama lasata dar se pastreaza sedimentul de la fundul castronului, se pune amestecul de cartofi inapoi in castron, se adauga sarea si piperul, oul batut un pic (doar cat sa fie amestecat), se amesteca totul bine, se formeaza chiftele care se prajesc intr-un deget de ulei incins bine dar pe foc mediu, pana sunt frumos aurite.
Se servesc calde.

Exista multe variatiuni ale retetei, bineinteles - si ei au bordeie si obiceie. Dar cum zic americanii, ce rost are sa auresti crinul? Sunt crocante in exterior, cremoase in interior, iar smantana nu face decat sa complementeze gustul simplu - unul din cazurile cand simplu e bun.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails