miercuri, februarie 27, 2008

Reqviem pentru doi mici

Am vazut deci episodul cu beleaua si nu pot sa spun ca m-a ofensat. A fost prost facut, Bourdain si compania au facut alegeri mai mult sau mai putin proaste, dar nu l-am gasit deloc ofensiv. Chiar m-a amuzat sincer. M-a ofensat mai mult postarea lui in blog, unde sustine ca mancarea nu i-a placut (pe film nu a parut ca i-a displacut, ba chiar au contraire ) in acelasi timp sustinand ca nu o sa minta. Well, dupa mine, ori s-a prefacut in timpul filmarii, ori a mintit pe blog.

As vrea sa zic doar "well, cu o nevasta italianca si un ghid rus, ce idee credeati ca avea AB despre Romania?", dar totusi, cateva comentarii despre anumite faze:

- locul cu mici - unii romani sustin ca nu avea ce sa caute acolo. Ba sa ma ierte cine-o vrea, dar locul ala exista si daca esti calator, roman sau nu, si-ti vine un damf de mici, nu trebuie mult sa te faca sa ignori dugheana. Micii se pare ca au fost buni, deci care e problema? Nu sunt nici de acord ca trebuia sa manance numai la restaurante fancy-shmancy, nici nu e stilul lui si nici al show-ului. Si i-a mancat exact asa cum trebuie, ca o gustare.

- Jaristea - cand am vazut locul ala prima data va jur ca reactia mea a fost "WTF??" cu ochii cat cepele. Pentru ca mancarea arata decent si se pare ca e si buna, m-am mai linistit - dar shtickul proprietaresei este de spitalul de nebuni. Daca sunt printre voi carora va place ce face cucoana, n-aveti decat, a chacun son gout. Eu nu stiu daca sa plang sau sa rad si nu stiu cine si cum m-ar convinge sa merg la carciuma aia. Daca madama ar fi imbracata normal, as fi in stare poate sa-i iert veleitatile de judecatoare.

- despre Dacia inchiriata - clar faza facuta pentru spectacol. Intrebarea mea este daca Zamir era chiar asa "ranit", chiar l-ar fi lasat sa mearga in caruta dupa ce i-a lasat Dacia in drum? Ma indoiesc profund.

- despre oribilitatea de spectacol de la Motelul Dracula - fratilor, locul ala exista si nu e vina lui Bourdain. Ca a ales sa fie acolo in loc de alt loc boring si vazut in reclamele Ministerului Turismului, e treaba lui.

- Zamir - o multime de lume s-a atacat ca a venit cu un rus ca "ghid". Fiti realisti oameni buni, sunt convinsa ca au fost si romani pe langa ei ca sa le traduca la nevoie. Mie Zamir mi-a placut, m-a castigat la Motelul Dracula unde, in loc sa stea pe scaun si sa para plictisit ca musiu Bourdain, a intrat in joc si s-a amuzat cat s-a putut. Nu stiu daca as fi avut aceeasi pornire in locul lui, asa ca-l admir. Good sport. In alta ordine de idei, ganditi-va ca majoritatea turistilor straini in Romania nu au ghid (decat poate sub forma de carte) si se descurca cum se poate. Si ce daca e rus? era mai bine daca era ungur? ca erau in Transilvania doar. Ideal, ar fi trebuit sa fiu eu ghid, dar sincer nu cred ca puteam sa ma imbat ca Zamir. Adica, as putea, dar... well, you get it.

- despre ce s-a intamplat la Curtea Veche, Vlad (unul din romanii care se pare ca l-au insotit) spune ca Bourdain a refuzat sa ceara permis de filmare dar a insistat sa mearga totusi acolo. Pai hai s-o zic: oricum a fost, cei de-acolo s-au/ne-au facut de cacao cu cererea lor ridicola de 10 euro/metru patrat (metru de ce? de film? de teren filmat?) Mie asta mi-a sunat a "merge si fara permis dar iete-te ce ocazie avem sa-i fraierim pe-astia de niste bani, poate ne luam masina azi pe spinarea lor ca e straini si nu stie". Well, mai mare jena. Daca o tineau simplu pe "ne pare rau, nu se poate fara permis" foarte probabil ca nu ar fi fost un incident de pus in show.

- Nimic rau nu am vazut cu Sapanta si vizita la familia in Maramures. Dar aici e faza care ma deranjeaza cel mai tare postarea de blog a lui Bourdain - spune ca romanii nu au fost prietenosi, ceea ce mi se pare nesimtire pentru ca a fost primit cum se poate mai frumos acolo (si nu ca suntem noi asa prietenosi cum ne place sa credem, ca nu suntem). Era plictisit, era plin de nervi banuiesc din cauza betiei lui Zamir, dar familia respectiva nu merita asa nerecunostinta. BTW, l-am adorat pe pusti, Catalin, care mai ciugulea cate o bucatica de sorici in timp ce tata-sau ciopartea porcul :) Fain flacau!

- Alta chestie care m-a enervat pe blog a fost despre mancare, cum ca e simpla si primitiva. Destul de sub centura lovitura. Pe film a zis ca e simpla dar complicat de facut (acum, intelege fiecare ce vrea de-acolo dar nu mi s-a parut ceva negativ). Dar cand citesc atatea pareri despre cat de grozava e mancarea romaneasca, imi vine sa zic cat pot de elegant "hm... not really". Si banuiesc ca trebuie sa ma explic. Imi place mancarea romaneasca in sensul ca am crescut cu ea, sunt primele gusturi dezvoltate. Dar odata ce incepi sa mananci din bucatariile altor popoare, incepi sa intelegi ca 1000 de calorii si un atac de cord pe jumatate de farfurie nu inseamna unica optiune delicioasa. Avem o bucatarie decenta, dar nici pe departe asa grozava cum ne place noua sa credem (trasatura nationala si asta, probabil va avea postul ei vreodata)

- Cel mai tare ne-am facut de cacao pe blogul lui Bourdain, nu pentru faptul ca am luat atitudine ci pentru ca am facut-o la manie. Multi care au scris acolo au folosit injective in pur spirit romanesc (iarasi, subiect de atins foarte probabil impreuna cu alte "trasaturi nationale", vezi mai sus). Majoritatea au scris frumos dar nu se putea fara limbaj colorat? Si o sa-l includ aici si pe Vlad - dragule, daca citesti aici din intamplare, inteleg cat de frustrat trebuie sa fii ca nu a vrut sa filmeze dupa programul vostru, care sunt convinsa ca ar fi facut o emisiune foarte conforma cu directivele Ministerului Turismului, dar ti-ai aratat frustrarea intr-un mod foarte urat. Poate cel mai urat dintre toti cei care au scris acolo.

In concluzie.
Nu ne place ce vedem la tv. desi e realitatea. Poate nu realitatea care o vrem noi. Nici mie nu-mi place cateodata cand ma vad in oglinda dimineata dar pun un pic de fard si mai indrept ce se poate cat de cat. In nici un caz nu ma uit in oglinda la picioare, ca-s mai frumoase. Destul de plastic? o.k. Now, get over it.

P.S. Desi banuiesc ca subiectul e pe moarte si nu mai intereseaza pe nimeni, vreau sa consemn ca am ajuns la cu totul alta concluzie cu ajutorul unei prietene care e mai desteapta decat mine cu mult.

Uitandu-ne la programul alcatuit de Ministerul de Turism observam ca tot ce a fost pe film corespunde. Uitandu-ne inca o data la episod, vom observa ca lipsesc anumite puncte din program, dar vom observa deasemeni ca de cel putin doua ori AB spune clar ca nu vrea sa fie acolo. De unde tragem concluzia ca a fost fortat sa filmeze dupa program, lui nu i-a convenit and got pissed, iar la sfarsit a legat ce a crezut el de cuviinta. Cred cu tarie ca asta s-a intamplat. Nu vreau sa-i gasesc scuze, dar actul de mai sus o face fara ajutorul meu.

Si aici un video cu AB. Un interviu care a avut loc la sfarsitul lui noiembrie la sediul Google, unde in cea mai mare parte se vorbeste despre No Reservations (si da, Romania e mentionata in trecere undeva pe la minutul 33). Mie mi s-a parut interesant in general.

17 comentarii:

Mikidos spunea...

imi fac timp si vad si eu episodul:)

Anonim spunea...

Trebuie sa-ti dau dreptate cu mancarea romaneasca(si nu numai)...not really...De cand sunt in SUA am avut ocazia sa merg(business) in doua tari sud-americane:Peru si Brazilia...Daca in Peru mancarea e foarte OK(mult gust, cum ne place noua romanilor sa spunem), in Brazilia iti cam dai seama cat de "mici"(nu mititei) suntem...Si nu-i nici o rusine sa recunoastem, avem si ceva "scuze": una ar fi, ca datorita traditiei si pozitiei geografice, ne lipseste aproape cu desavarsire componenta seafood(ceva peste - apa dulce si sarata, dar cam atat)...Nu-i numai asta, insa: am fost uimit sa vad ion Brazilia DIVERSITATEA mancarii, felul in care folosesc herbs-urile...Daca cineva a vazut "episodul" Hong-Kong, de exemplu, al lui Bourdain, isi poate da seama de cat de fada totusi, si simpla(fara sa fie rea) e bucataria romaneasca...Am un coleg de serviciu casatorit cu-o indonezianca - e incredibil cat de variat, si gustos, gateste indonezianca...Trebuie sa intelegem ca nu noi am inventat roata in cazul mancarii, si nici nu "conducem" vreun Jaguar in domeniu(daca se intelege metafora)...Fara sa fie nevoie sa facem din asta o tragedie...

Revenind la Bourdain - cativa de-acolo de pe forum i-au tras o sapuneala totusi meritata...A luat niste decizii pripite si gresite, iar dupa publicarea comentariului de pe blog, nu mai sunt sigur nici de bunele intentii(nu vreau sa par totusi conspirationist!!)...Se pare ca a avut si ceva prejudecati...Exista si un alt "episod" care explica putin, poate, prejudecata...Intr-un episod foarte bun despre New York, se duce cu-n prieten la un restaurant rusesc si in timpul convorbirii spune ca nu i-a placut mancarea la "Sammy the Romanian" in NY, sau asa ceva, eu nu cunosc restaurantul, dar am auzit ca Sammy "the Romanian" n-ar fi nici macar roman(evreu rus parca?)...In orice caz, nu stiu cum e mancarea la Sammy, dar Bourdain n-a parut fericit despre experienta de-acolo, fara sa fie insa prea explicit...

Inca o data, regret ca Radu Anton Roman nu mai traieste, i-ar fi aratat o Romanie mai aproape de adevar...Eu insa nu pot spune, ca multi romani enervati(unii cu bune motive), ca n-o sa ma mai uit la Bourdain...In primul rand ma uit pentru ca-i unul dintre "dinozaurii" carora nu le pasa de "political correctness", si asta imi place...In RO a dat gres per total, dar si noi ramanem cu "tarele" nostre: coruptie, mojicie in multe cazuri...Cheltuim bani pe programe de tip "Fabulo-spirit", dar nu reusim sa ne ridicam la inaltime cand suntem vizitati de oameni simpli...Ai spus un mare adevar: majoritatea(si nu e numai cazul Romaniei) nu se duce in vizita cu ghizi...

Cristi.S

P.S. Imi pare rau c-am abuzat( lungimea comentariului )...Ca o nota de final, exista pe youtube un documentar facut de Michael Palin pentru BBC "Michael Palin's New Europe - Wild East [1-6]"

http://www.youtube.com/watch?v=6L_PFGCT-_Q

Incepe in Transnistria, continua in Republica Moldova, dar cea mai mare parte e despre Romania...O alta viziune, dar e un documentar-jurnal-de-calatorie(bine facut), in timp ce emisiunile lui Bourdain nu-si propun sa fie, cred, decat jurnal de calatorie, fara prea mult "documentar" in el...De vazut...

Lola spunea...

N-ai abuzat, poti sa scrii cat si cand vrei, ma intereseaza pareri.

Sa-ti raspund ca cateva lucruri.
Sammy's Romanian restaurant este o bomba a unui evreu intr-un subsol si poate unicul restaurant in care am intrat vreodata si am plecat inainte sa comandam. Si bine am facut, am fost foarte inspirati - mult mai tarziu, dupa ani, am aflat cat este de kitch si cat e de scump. E genul de restaurant unde se comanda sticla de vodca intreaga (vine intr-un bloc de gheata) si unde se ajunge sa se danseze pe masa. Restaurantul este total evreiesc, meniul nu are nimic de-a face cu Romania decat tangential (gogonele?) Deci pe-asta am lamurit-o, ma bucur ca lui Bourdain nu i-a placut Sammy's - desi cu atat mai mult ma intreb ce-a cautat la motelul Dracula.

Si da, cum spuneam, cred ca a fost biased de la bun inceput. Nu-i gasesc nici un fel de scuza pentru asta. Dar ce se intampla acum pe blogul lui este penibil. Foarte bine ca ne-am exprimat indignarea, nimic rau cu asta. Dar de la a-ti exprima parerea si pana la a-i dovedi lui Bourdain ca are dreptate cand spune ca nu suntem asa prietenosi e o cale scurta si a fost trecuta demult. Multi furiosi, si nu ne arata intr-o lumina mai buna lumii. Sunt mai suparata de reactia unora decat eram ieri pe Bourdain. Ne taiem singuri craca de sub picioare sau cum s-o zice. Ne facem de rahat! - e mai bine?

Ma enerveaza cum 99.99% din romanii care scriu acolo il cheama inapoi pentru o a 2-a vizita. Nu numai ca e patetic, dar chiar nu inteleg ca nu toata lumea o sa iubeasca Romania? daca nu a avut bunavointa de prima data, de ce vreti voi sa credeti ca o sa o aibe a 2-a oara? ca l-ati facut voi (credeti voi) de cacao? Chiar patetic-patetic.

NU stim si NU vrem sa facem turism, asta e adevarul. Poate pana la urma scriu postul ala despre romanisme, sa vad.

ina bixade spunea...

S-ar putea ca la postul ala despre romanisme sa ne sara poporul roman in cap hi hi hi. Eu ma voi abtine sa comentez(mai bine:), dar te voi urmari cu intersez cind te lansezi:) Oricum, stii ca sint in tabara ta:) hai te pup. muahhh

ina bixade spunea...

nu intersez, ci interes:) acu' am vazut ca am butonat pe linga.

Lola spunea...

Sincer, in momentul asta sunt asa de dezgustata ca nici nu cred ca merita efortul, timpul sau atentia.

Anonim spunea...

mie nu mi s-a parut chiar asa o lovitura episodul respectiv, nu inteleg de ce s-au aprins spiritele. bucataria romaneasca are o gramada de influente din alte bucatarii europene, iar in momentul in care serviciile sunt cum sunt e "normal" ca si serviciile din restaurantele romanesti sa lase de dorit.
multi dintre criticii lui Bourdain sunt de fapt ipocriti: citi dintre ei cind ies in oras crezi ca merg la restaurante romanesti? se duc in restaurante italiene, japoneze, chinezesti, cauta somon si fructe de mare dar brusc ii loveste apoi patriotismul.
si incep: Bourdain a fost rau intentionat, special a vrut sa dea o lovitura sub centura etc.
despre faza de la Curtea Veche, cu cerut spaga 10euro/m2 nu cred ca are rost sa mai vorbim..
si pe mine m-a socat madam judecator de la Jaristea plus ca nu prea am inteles ce cautau dansatorii aia de tango acolo samd.

asta e realitatea si de asta serialul se cheama "no reservations", pentru ca arata fata reala a lucrurilor. bucataria romaneasca nu e rafinata si o gramada de feluri de mincare sunt "importate" iar in restaurante de multe ori sunt gatite prost.

iar cei care ii reproseaza lui Bourdain ca ar fi trebuit sa-si ia un ghid roman ar trebui sa se gindeasca la faptul ca in mod normal restaurantele bune ar trebui sa fie usor de gasit. cind am ajuns in US nu am avut ghid care sa-mi arate un restaurant bun intre 10 restaurante proaste!

Bourdain e criticat si pentru faptul ca a fost la Bran, deci automat nu stie despre Romania decit Dracula.. pe bune acum, nu e asta brandul creat de ministerul turismului??in pana de alte idei nu voiau sa construiasca si un Dracula Park?? uneori ma intreb care e rolul ministerului turismului in RO, ca nimic nu misca.. singurii care ofereau servicii mai bune erau citiva proprietari de pensiuni din zona Brasovului, a Marginimii Sibiului si Bucovina. de litoral ce sa mai zic..

nu stiu cum, dar vad ca totusi astia care suntem de partea asta a Atlanticului vedem problema un pic diferit.. intii am gasit parerea lui Silviu Brizu, apoi am postat si eu ceva, ulterior am gasit si parerea ta. se pare ca suntem pe aceeasi lungime de unda, deci cred ca e o problema de mentalitate..

Lola spunea...

Bogdan, sincer ma bucur ca mi-ai scris si parerea ta pentru ca incepusem sa ma intreb daca nu cumva am eu ceva cu romanii si Romania...

Este categoric o problema de mentalitate si, as adauga eu, de caracter. Noi romanii (si zic "noi" pentru nu vreau sa formez o alta tabara intre romanii de "aici" de cei de "acolo") suntem primii care criticam ce se intampla in Romania, cum turismul e la pamant si e de preferat sa dai banii pe o vacanta turcilor sau grecilor sau bulgarilor. Suntem primii sa ne plangem de serviciile proaste in restaurante, de spaga care e inca obligatorie mai peste tot etc.
Dar Doamne fereste sa vina altul (fie si roman care traieste inafara) si sa arate cu degetul! ca reactia e invariabil "ce BAI, la voi e mai bine? ia uite ce de cacao sunteti voi acolo blah-blah" Plus ca vei fi dusman pe viata si vei avea de indurat chinuri mai mari decat hotii pe vremea lui Tepes.

Ei bine, eu nu inteleg atitudinea asta care nu raspunde rationamentelor si bunului simt. Ne aratam lumii ca un neam de furiosi si isterici. Doamne fereste sa intoarcem o experienta negativa intr-una pozitiva, sa invatam ceva din asta si sa facem ceva sa indreptam lucrurile!

Am spus, nu stim si nu vrem sa facem turism si nu voi enumera motivele pentru care cred asta pentru ca le stim cu totii.

Am mai spus ca Bourdain a fost biased foarte probabil dinainte de a ajunge in Romania. Ca a facut alegeri proaste - intentionat sau nu. O fi inscenat faza cu Dacia (e destul de evident) dar nu cred ca a inscenat kitchul de la cele 2 restaurante. E un magar si a gresit si americanii care ii sunt fani devotati nu au ascuns-o (si nu vorbesc numai de blogul lui), a fost tocat si forfecat in toate felurile pentru episodul asta.

Intrebarea se pune acum: sa-l linsam sau doar sa-i repetam acelasi lucru pana se sinucide? Ridicol.

Anonim spunea...

Domle, Boudin e bucatar de restaurant fancy si realitatea e ca mincarea romaneasca nu e cine stie ce... nu e rea neaparat dar dupa o saptamina iti ies pe nas aceleasi 10 feluri (traditionale) din fiecare resturant. Plus ca e foarte nesanatoasa, si e ridicol ca in Romania toata lumea face criza de la Mac care e din vita spre desoebire de porc si grasime mincata traditional.
Si mie imi place sa maninc la resturante bune, si ieftine, si scumpe, si o fac de cite ori pot si ma tine buzunarul. Comparat cu US, (orasele mari, evident), Romania e foarte dezamagitoare la mincare. Sint putine locuri unde se maninca bine si mai ales varietatea e 0. Iar bucataria romaneasca in sine nu e suficient de variata ca sa suplineasca varietatea de natiuni (cum e de exemplu cea frantuzeasca care in sine e suficienta sa nu ai nevoie si de chinezeasca sau indiana asau japoneza).

In al doilea rind Romania NU este ansolut deloc o tara prietenoasa si ospitaliera. Oamenii sint foarte incruntati si agresivi, poti sa-ti iei un pumn in fata sau o flegma sau cel putin o injuratura ca te-ai frecat de unul pe strada. Si asta in buricul oricarui oras. In plus e plin de tzepari, hotzi samd. Oamenii sint nepasatori si murdari. Condusul e foarte agresiv si bataile in intrersectie nu sint ceva nemaivazut. Am vazut oameni care s-au luat la bataie pe oriunde, grupuri intregi, pe strada, pe pirtia de schi, in restaurant, in discoteca unde vrei. Lumea se impinge si calca peste tine fara regret.
In virful astora se adauga dispretul si serviciile infecte. Vinzatoarea te njura (la propriu) chelnerul nu te baga in seama dupa care te trage in piept la nota, la hotel esti luat de prost, toata lumea te vede ca o vaca de muls si incearca sa-ti dea tzeapa. Tu d ece crezi ca nu mai e picior de roman pe litoral si toti se duc la bulgari, greci, turci? ca e, in acelasi timp, si mai ieftin si mult mai bine.
Nu, Romania nu e deloc prietenoasa. Noi nu ne dam seama, sintem imuni, dar pentru un american e socant iar un japonez ar intra direct la balamuc (vezi Paris sindrome, si francezii sint mult mai civilizati).

Cit despre asa zisa ospitalitate, stii ca aia nu era "casa omului"? Aia din ultima parte cu caraghiosii aia care cintau si dansau ca la tezaur folcloric. Ai ae o pensiune agro-whatever facuta cu bani SAPARD probabil, la care PLATESTI! Deci nu "in casa oamenilor, bietii" ci ce-ai platit si ce-ai primit (masa, casa, program artistic).

Anonim spunea...

A, si inca ceva: Ministerul turismului a incercat sa-i forteze mina lui Bourdain trimitindu-l unde au vrut EI nu unde a vrut el. Romanii au asa o viziune foarte interesanta asupra a ce le place strainilor si ii forteaza sa o faca.. ca si cum eu am nevoie de un Paste romanesc de proasta calitate sa ma simt "ca acasa maica" daca ma duc in India.Zamir nu a fost chiar "ghid", mai mult a fost acolo pentru balamuc. Toate locurile penibile de genul Jaristea si Hotelul Dracula au fost "sugerate" de ministerul turismului. Omului nu i-a placut si a aratat asta.

Daca eu de cite ori ma duc in Romania ma enervez de scot foc pe urechi, asa imun cum sint, daca toti romanii injura romania si tursimul romanesc si fug de ele de sle sfiriie calciile, nu inteleg cum vor unii ca un turist strain cu standarde mai inalte ca noi sa ne laude. Pe ce baza?

Lola spunea...

Ovidiu, la aceeasi concluzie am ajuns si eu (vezi PS-ul la post). A fost o cacialma pe stil comunist si ne ofuscam degeaba, pentru ca de cele mai multe ori asa e cum zici tu (si le zici cu foc LOL)
Doar ca e Bourdain, nu Boudin (care e un carnatz frantzuz :D)

Anonim spunea...

M-am prins, da am citit putin, am scris mesajul, abia dupa aia am terminat. Mea culpa :).

Lola spunea...

no problem :)
Imi place sa citesc pareri, mai ales cand coincid cu ale mele LOL

Anonim spunea...

frustrant
vroiam si eu sa tastez dar gratie Lolei si lui Ovidiu nu mai am ce
:)

Lola spunea...

anonim, dar te rog, exprima-te!
Pe blogul lui Bourdain s-a spus acelasi lucru de 1400 de ori :))

Kidding, dar multam de comentariu. :)

Anonim spunea...

In contrast cu tine si cei care cred ca emisiunea a fost ok, si in contrast cu cei care au considerat ca trebuie sa-l injure pe AB pentru tot - sunt altii care au oferit o alternativa.

Au aratat ca exista si locuri bune, oricat s-ar incapatana unii ca tine sau ca AB sa creada ca nu.

Fiecare priveste partea pe care vrea sa o vada :)

Lola spunea...

Si-apoi mai sunt cei care nu numai ca refuza sa inteleaga ce citesc, nici macar nu citesc cu atentie.

Plus aialalti care nu vor deloc sa vada ce s-a intamplat de fapt.

In fine, deja subiectul ma plictiseste, iar Romania oricum a ramas aceeasi, cu bune si rele.

Related Posts with Thumbnails