duminică, februarie 22, 2009

Mic ghid de calatorie - partea II

Unul din lucrurile deosebite despre NY ar fi ca fiecare cartier are atmosfera lui specifica. West Village e mai rocker, East Village mai heavy metal/punk, SoHo mai artsy, Midtown mai opulent. Motiv pentru care mi se pare greu ca un turist sa inteleaga orasul daca sta doar un week-end si imi repugna ideea ca orasul asta sa fie neinteles. Parerea mea este ca ai nevoie de cel putin 4 zile, o saptamana fiind ideal, ca sa il strabati pe indelete si sa-l simti cu adevarat.

Pentru unii, o zi e prea mult - traficul si numarul de oameni plus maretia cladirilor ii distrage si stresseaza prea tare. Altii, sensibili (si deschisi) la energia fantastica ce se simte oriunde, se indragostesc iremediabil de NY.

Chiar daca este obositor, orasul e fascinant si merita un pic de atentie. Dupa atatia ani aici inca mai descopar cu placere cate o cladire absolut superba, un detaliu incantator. Una din placerile mele majore in oras este sa stau pe loc - fie pe treptele unei cladiri, fie pe e o banca intr-un parc - si sa privesc "the world go by". Nu exista spectacol mai frumos, nici mai ieftin.

Daca ai fi in vizita, mi-ar placea sa vezi orasul in ordinea urmatoare:


Day 1.

Incepe in Central Park. E vast, ai nevoie de mai mult de o zi lumina sa-l vezi pe tot, dar pentru inceput intra la 60th St. si vezi The Pond (sau lacul cu rate, cum ii spun eu), pe care daca-l ocolesti pe aleea din dreapta te duce la Wollman Rink. Inca aproximativ 15 minute de mers mai la nord este Bethesda Terrace, o minune din piatra care merita plimbarea - e mult mai mult decat ce se vede in poza, you have to be there.
Apoi, urmeaza o alee cat mai la est si vei trece pe langa Central Park Zoo unde e posibil sa prinzi ora de pranz a focilor . Altfel, iesi din parc si mergi sud, intre timp observand cladirile de pe 5th Ave., intrebandu-te daca ai putea sa traiesti acolo.
La 60th St. esti deja in inima Manhattanului. In stanga, F.A.O. Schwartz - unul din cele mai incredibile magazine de jucarii (desi o umbra palida a ceea ce a fost) si magazinul-cub de sticla Apple. In dreapta, vestitul Plaza Hotel - acum rezidential. Mai jos, vitrinele mereu incantatoare de la Bergdorf Goodman, iar pe stanga, Tiffany si Trump Tower, unde recomand o scurta vizita - e o cladire impresionanta. La 56th St., chiar langa bijutierul Harry Winston, observa Henri Bendel - un magazin boutique intr-o cladire candva proprietate privata - uita-te in sus si admira geamurile Lalique originale. Apoi de-alungul strazii ba o catedrala, ba un Cartier/Versace/Takashimaya, pana la 51th St. - catedrala St. Patrick, absolut de vazut chiar daca nu e cea mai mare sau cea mai frumoasa catedrala din lume.
Alaturi este Saks Fifth Avenue, unul din cele mai vestite magazine ale orasului. Au multe sucursale dar aici a pornit povestea lor. Peste drum, Rockefeller Center care ofera Top of the Rock - unde ai posibilitatea sa vezi orasul de sus (nu aceeasi inaltime ca Empire State Building dar muuuuult mai putin aglomerat. Doar $20/pers.).
Inca o mica plimbare mai putin interesanta pana la 43rd St., unde daca faci o stanga pret de o strada, dai de Grand Central (despre care sper sa scriu mai multe curand). Macar sala principala e de vazut, daca nu e timp de mai mult. Gaseste iesirea la 42nd St. si mergi vest cateva strazi, trecand pe langa New York Public Library si Bryant Park, pana cand luminile multicolore din Times Square te coplesesc. Ar trebui de-acum sa fie noapte si efectul lor sa fie total.

Si ai obosit demult, demult te dor picioarele. Ziua s-a incheiat si eu sper ca ti-a placut. Now, go home - wherever your hotel is.

Partea a III-a

13 comentarii:

Dorina spunea...

Catedrala aia seamana leit cu cea din Koln. Cel putin asa imi pare la prima vedere...

Tu ma faci sa vreau sa vad NY. :)

The Fly spunea...

Aaaaaaaaa nu mai rezist, te citez pe blog! :))

Lola spunea...

Adina, zici de parca ar fi ceva rau :))

Fly LOL
Ma asteptam sa zici "nu mai rezist, vin la NY" :))

The Fly spunea...

Pai cam asa am zis, check my blog out :))

Dorina spunea...

Nu e ceva rau, doar ca mereu spunam ca pe lista locurilor pe care as vrea sa le vad SUA e undeva mai la coada.
In plus, nu e chiar la indemana, ca sa zic asa.

Anda spunea...

Eu sper sa ajung in NY in urmatorii ani, dat fiind ca cea mai buna prietena a mea se afla acolo. Ghidul tau ma face sa ma grabesc :)

Anonim spunea...

Lola ..super ideea...revin mereu cu aceeasi placere pe blogul tau;)
Intre 3 si 19 aprilie sint in California, Nevada...in toamna sau iarna...am insa NY in program;)Odrasla vrea NY in iarna...nu e greu de inteles de ce...eu as opta pentru toamna...cred ca pe linga obisnuitele mele ghiduri de calatorie de la "Marco Polo"...am sa iau notite si din posturile tale...ochiul unui cunoscator;)...mi-am luat notite si de la diferite "popasuri culinare"
Da catedrala seamana foarte bine cu domul din Köln.
Cu riscul sa ma repet postarile tale sint foarte placute de citit...retetele mmmmm...
felicitari;)

The Fly spunea...

Mi-am adus aminte. Niciodata nu am stiut la ce serveste Empire State. Cam bizar, recunosc :)) Ce sunt acolo, birouri, firme...?

Lola spunea...

M-am uitat pe Wiki si Flickr la catedrala din Koln si parerea mea e ca sunt si nu sunt asemanatoare. Asemanarea vine din stilul arhitectonic gotic, si pana la urma - o catedrala e o catedrala care e o catedrala, nu? :D

Adina, asa spuneam eu despre Paris. Si s-a intamplat sa am un motiv sa trec pe-acolo... iar acum sunt iremediabil indragostita de el. E orasul unde as trai macar 6 luni din an daca as putea. Ai ajuns tu in Canare - inca 3 ore de zbor nu fac mare diferenta :P

Andrea, multumesc de aprecieri. Ma bucur ca vrei avea ocazia sa vii in State, mai ales ca vei vedea si coasta de vest (2 lumi diferite, vestul si estul). Daca vii la NY eu as face ca tine - desi e superb de Craciun aici, personal as prefera vremea mai confortabila in locul luminitelor si bradului. O a 2-a vizita scurta poate as face-o de Craciun - fantastic shopping pentru tine si luminite pentru baiatul tau :D

O sa mai scriu despre mancare la sfarsit, cand terminam cu excursiile.

Fly - stai ca n-am ajuns la 34th St inca, mey :)) Curand, curand
(dar da, sunt birouri in ESB)

The Fly spunea...

Eu am vizitat NY in 12 zile absolut superbe, deci next time s-ar impune o vreme mai putin "confortabila", sa fie de Craciun atunci :))

ruxandra spunea...

Doamne, cat te invidiez! Nu mai pot citi asa ceva, trebuie sa vin acolo! :)

The Fly spunea...

Lola draga mea, ti-o prezint pe sorella :P

Lola spunea...

Hi, Ruxandra-sorella :)

Related Posts with Thumbnails