vineri, martie 06, 2009

Mic ghid de calatorie - partea IX - food III

Ziua 3 - SoHo, Chinatown, Little Italy

Daca incepi ziua in SoHo, Balthazar Bakery 80 Spring St. e o mica-mica patiserie adiacenta restaurantului Balthazar (unde daca nu ai facut rezervari cu 3 luni inainte nu prea ai sanse pentru o masa libera decat poate la micul dejun). Nu are mese (este exact atat cat se vede in poza) dar afara sunt 2 banci (rare in SoHo) iar Starbucks este la coltul strazii.

Altfel, mai mergi un block si la 55 Spring St. este Ceci-Cela Bakery, o cofetarie pe stil francez care in spate are cateva mese, charmant. Croissant, pateuri, tot felul de tarte si prajituri, una din patiseriile mele preferate in oras.

Pentru pranz, bineinteles ca recomand Chinatown. Cateva preferate ale mele sunt: NY Noodletown* (ultimul post despre ei) 28 Bowery la Bayard (deschisi pana la 4 dimineata, un + in NYC). Mergem acolo de cativa ani si nu au dezamagit niciodata. Recs: supa cu wonton de creveti, supa cu rata si wonton, salt baked seafood combo, beef with flowering chives, wide noodles with seafood with vegetables... cam orice am incercat a fost super insa. Pana si beef cu broccoli, mancare care o gasesti in orice take-out place, aici e fenomenal. ~$20/pers.

Prima mea alegere in C-town insa este prea-iubitul meu vietnamez Nha Trang Centre* 148 Centre St. Merg acolo atat de des incat uit sa mai fac si poze noi. Supa de "seafood and vegetables" ramane favorita, pho-ul cu vita, iar cu cei ce i-am dus pe-acolo si "hot and sour fish soup" a avut succes (foarte asemanatoare la gust cu ciorba noastra de peste, desi este cu somon, are ananas si tulpina de taro - mici diferente, you know). Felul doi, recomand "bbq pork", "crispy squid" (fanta-bulous), "salt&pepper shrimp", "curry squid", "beef cubes with spices". ~$15/pers.

Alt loc pe care il iubesc este Dim-Sum Go-Go*. Tot ce e in poze, iar vara au niste "sesame glass noodles with cucumber" care sunt fantastic de bune si racoritoare. Intre $1.75 si $4.95 pe farfurie si $10-20 de pe meniul mare, depinde total de cat iti e de foame, dar in mare parte $20/pers ar trebui sa fie foarte de ajuns.

Tot Dim Sum, unul din cele mai vechi restaurante chinezesti din NY, Nom Wah Tea Parlor. Situat pe o strada cu o istorie interesanta (chit ca sangeroasa), renovat in 2011 dar cu caracterul ramas intact, ofera dim sum care nu e rau deloc. Dar deloc :)

Ar mai fi Nyonya - 194 Grand St (intre Mott & Mulberry St, in capatul de nord al lui Little Italy). Absolut de incercat roti canai si fac un pui cu usturoi incredibil. Si beef rendang, un peste intreg la abur cu ghimbir si ceapa verde de te lingi pe degete, sau fried pearl noodles. ~$20/pers.

Pentru cei mai putin aventurosi, la 138 Mott St. vezi vedea un magazin de bijuterii/cristaluri - intrati inauntru si in spate se afla Banh Mi Saigon. Luati-va un Banh Mi si veti fi mai mult decat multumiti, garantez. $3.75-4.50 (incearca pe cel cu porc ;) )

In Little Italy, pentru espresso Napoli Cafe - 130 Mulberry colt cu Hester St. sau La bella Ferrara la 110 Mulberry St., ambele fac espresso foarte bun iar cea din urma are ceva deserturi foarte original italienesti (a nu se confunda La bella Ferrara cu Ferrara Bakery & Cafe care este pe Grand St chiar peste drum de Nyonya - selectie mult mai mare aici dar si mai turistica si dupa mine, deserturile au devenit prea... "fabricate in masa").

Partea a X-a (si ultima)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce in ce mai mult constat preferinta pe care o ai pentru papa asiatic. Adevarul e ca e foarte gustoasa si de multe ori surprinzatoare/inedita, asa ca te inteleg.

Lola spunea...

Am admis demult slabiciunea mea pentru mancarea asiatica. Ofera si multe variatii pe langa calitatile mentionate de tine :D
Si cred ca este si o chestie NY-eza, intr-un fel. Cand am venit eu aici, "chinezul de la colt" era ceva obisnuit (si inca mai este) in orice cartier, "chinese night" fiind la fel de obisnuita ca "pizza night".
Insa in ultimii ani au aparut ca ciupercile din ce in ce mai multe resto/take-out places thai, malay, coreene, japoneze etc. - popularitatea le-a adus sau le-a urmat, nu stiu. Dar din ce in ce mai multi ny-eri mananca foarte divers etnic.

A, si inca un plus - faptul ca avem deja 3 Chinatowns (Manhattan, Queens si Brooklyn) inseamna ca exista si ingredientele necesare. Imi aduc aminte si acum, dupa ani de zile, de simplitatea mancarii chinezesti din Dallas, de ex. (cateva ingrediente mai exotice de la conserva (baby corn, bamboo shoots, straw mushrooms), restul cu verdeturi/legume vestice - teribil).

Related Posts with Thumbnails