O sa incerc sa fac un sumar ghid pentru New York din punctul meu de vedere, pentru ca mi s-a cerut in nenumarate randuri si pentru ca s-a intamplat sa citesc de cateva ori impresii ale romanilor care au vizitat orasul si care mi-au dat impresia ca nu l-au inteles si ca n-au stiut unele chestii elementare despre el.
Nu am pretentii sa bat ghidurile tiparite, nici pe departe, dar daca ati vazut vreunul vreodata pentru New York stiti cat este de vast. Asa ca incerc sa adun cateva pareri aici, convinsa ca orice vizitator ar trebui sa stie una-alta inainte sa viziteze.
Il scriu cu gandul la cei care nu au fost niciodata aici, bineinteles.
Bine de stiut inainte de vizitat:
Orientare
In general, cand auzim New York ne gandim la Manhattan. Dar nu e rau de stiut ca orasul are 5 cartiere mari - de care ati auzit sigur la un moment sau altul: Bronx, Queens, Brooklyn si Staten Island sunt celelalte 4. Manhattan e o insula, Staten Island este alta, iar Queens si Brooklyn se afla in capatul de vest al unei alte insule, Long Island (care nu face parte din NY City, ci NY State). Bronxul se afla la nord de Manhattan, iar mai sus de el incepe restul statului NY, sau in limba locala, Upstate (NY). Fiecare cartier (a.k.a. borough) este alcatuit dintr-o multitudine de cartiere, ceea ce poate confuziona pe oricine care nu este familiar cu orasul. Dar turistii de obicei viziteaza Manhattan-ul, asa ca o sa vorbim despre el in cea mai mare parte.
Manhattan-ul turistic ar fi din punctul cel mai de sud al insulei pana la (si incluzand) Central Park. Pentru cei familiari cu orasele americane, asta ar fi "downtown"-ul, in sensul de "oras" (like in "mergem in oras"). Pentru NY, downtown este varful cel mai de sud al insulei, care cuprinde Wall St./Financial District, South St. Seaport/Pier 17, Battery Park City si locul unde s-au aflat Gemenii, apoi mergand in sus, Chinatown si ce-a mai ramas din Little Italy, SoHo, East si Greenwich (West) Village, plus cateva cartiere mai putin "turistice", cam pana pe la 23rd St. unde incepe Midtown-ul (nu exista o delimitare clara intre Downtown si Midtown). Midtown tine pana la 60th St., la Central Park, dupa care vorbim de Uptown, care se imparte in Upper West Side si Upper East Side, pe lateralele parcului.
Dealtfel, orasul este impartit in West Side si East Side de 5th Avenue, de-a lungul ei.
De preferat sa cunosti punctele cardinale, pentru ca directiile in mare parte in NY sunt date in concordanta cu ele. Doamne fereste sa ai nevoie de directii si sa auzi "go south 3 blocks then west another 2".
Probabil stiti deja ca strazile sunt in forma de grid si sunt numerotate in ordine crescatoare din sud in nord, iar avenues de la est la vest. In Manhattanul vechi (tot sudul pana in Village) strazile au nume (si mi-am promis ca intr-o zi o sa le invat pe toate - pana atunci insa, stiu doar cateva mai importante. Desi pot merge cu ochii inchisi la "tinta", nu-mi cere sa stiu neaparat numele strazii).
Este un oras de batut cu piciorul in cea mai mare parte - deci, pantofi comozi. Multi turisti spun ca cei mai comozi pantofi ai lor le-au facut rani in NY. Asa o fi. Fapt e ca e mult de mers pe jos.
Hotelurile sunt foarte scumpe. Daca nu ati intrat pe un site de rezervari niciodata, s-ar putea sa fiti socati (stiu ca eu am fost cand incerca un prieten sa-si faca rezervare si nu l-am crezut ce preturi gasea). Oriunde intre $250 (cu mult noroc) si $650/noapte. Majoritatea hotelurilor au camere mici, nu va asteptati la altceva.
Altfel, mai exista optiunea de a sta in Queens, chiar peste pod si foarte aproape de Manhattan - sunt 3 hoteluri Inn noi si curate, Comfort Inn Long Island City*, Days Inn si La Quinta unde camerele sunt intre $70-$150. Zona unde sunt amplasate este neinteresanta dar nu rea/periculoasa, au transport catre oras foarte apropiat (metrou si 2 linii de autobuz) si sunt foarte aproape de zona "romaneasca" - restaurantele romanesti (avem vreo 6, cam la 5 minute de mers pe jos unul de altul), cofetaria lui Nita, mezelariile. *Edit 2013 - in 2011 s-a deschis un butique hotel, Z Hotel, un pic mai elegantut si cu un rooftop bar cu vedere excelenta la Manhattan. Preturile sunt un pic mai mari decat celelalte si este cam la o strada - 2 de transport, dar nu e o optiune rea si are un pic mai multa personalitate. Ar mai fi Windham Garden, . The Fly a stat la Comfort Inn acum cateva luni pentru o saptamana si n-am auzit un cuvant de complaint.
Daca nu aveti pretentii de concierge si nu va asteptati la ploconeli de 5*, eu zic ca-s de preferat celor din Manhattan.
*Long Island City este un cartier din Queens si nu are nimic de-a face cu Long Island-restul insulei. Adica acel "City" din coada este absolut necesar cand ne referim la el. Lamuriri aditionale care confuzioneaza lucrurile si mai rau :D, in comments.
________________
Next: excursii si obiective musai de vazut. Si mancare. Nu radeti ca nu e de ras, nu e funny sa dai $30 pe mancare proasta cand poti da $10 si sa pleci lingandu-te pe buze. Hehe.
Partea a II-a
pe drum
Acum 5 zile
12 comentarii:
Iti dai seama ca stau cu ochii pe feedreader ptr. episodul 2:))).
I love this! Desi sunt un new yorkez adevarat (cu sufletul) si bine documentat, am aflat totusi lucruri noi din acest articol. Si merci si pt. ca m-ai citat. Da, am fost super multumit de acel hotel si toata lumea trebuie sa stie ca tu esti cea care m-a salvat, atunci cand cazarea in NY devenise o adevarata problema, pentru ca nu gaseam nimic convenabil si echilibrat, sub aspectele pret/localizare/confort.
Excelenta idee!
Asta urma sa te rog sa faci un fel de ghid turistic pentru NYC. Super buna ideea si super practic povestesti.
Astept urmarea si, foarte probabil, o sa-ti scriu si un email cu intrebari turistice.
Ma bucur ca-l considerati de folos. Asa ma trage inima mai tare sa continui :)) il tot aman de mai bine de un an.
Fly, chiar m-ar interesa sa stiu ce ai aflat nou de-aici, m-ar ajuta chiar.
Si zau, nu trebuie sa stie toata lumea :)) sa zicem ca te-am folosit de cobai sa aflam si noi cum sunt hotelurile astea, deci noi iti datoram multumiri :D You took one for the team.
Flavius - anytime.
Intre timp, toti cei care aveti intrebari sau ati vrea lamurite unele probleme, intrebati - asta m-ar ajuta sa conturez subiectele mai bine.
Haha deci ia spune, aveai un aranjament cu indienii aia de la Days Inn, luai si tu comision pt. fiecare turist adus?:))
Legat de lamuriri, am inteles cum vine treaba cu Long Island (si cu Long Island City), ca eram putin confuz. Si cand am stat in NY, stiam ca sunt in Long Island dar nu prea intelegeam de ce :)) Ar mai fi mici chestii, cum e cea cu midtown-ul care incepe de la 60th street.
La naiba, stiu NY mai bine ca Bucurestiul :))
Poate ar trebui sa-i contactez pe indieni, hmmmm... :))
Lamuriri aditionale la Long Island si Long Island City (cine stie, poate e de folos):
Geografic, Queens si Brooklyn sunt pe Long Island, insa din punct de vedere zonal nu-s. Nu o sa auzi niciodata referiri de genul "Queens e in Long Island" ci intotdeauna "Queens e in NYC" - tocmai pentru ca (restul de) Long Island este parte din NY State si este impartita in "counties" si nu "boroughs". Adresele de posta difera, deasemeni - o adresa de Queens, dupa numarul strazii va avea numit cartierul si statul (de ex., Astoria, N.Y.) iar o adresa de Long Island va avea localitatea si statul (Westhampton, N.Y.)
In Manhattan, adresa de posta are invariabil "N.Y., N.Y." indiferent ca e in Chelsea, Village sau Murray Hill.
Ca sa mai adaugam confuziei, Long Island City este cartierul din Queens cel mai apropiat de Manhattan si deci, cel mai indepartat de Long Island. Funny, huh? :))
Si o micuta corectare: Midtown incepe la (aprox.) 23rd St. si se TERMINA la 60th St., unde INCEPE Uptown.
Toate cartierele (si strazile/avenues mai corect) incep in sud (am zis eu de puncte cardinale, hehe). Foarte probabil pentru faptul ca Manhattanul s-a nascut in downtown.
Nu stiu de ce, dar I'm enjoying this :D
Oh, I'm enjoying it a lot too! :D
Btw, zilele astea consum pe banda rulanta filme facute si jucate de Woody Allen. Voi scrie un articol pe blog in curand despre ele. Toata lumea stie ce au aceste filme in comun, printre altele. Sunt filme de Oscar si sunt filmate in New York, Woody insusi fiind un new-yorkez sadea, indragostit de oras.
A, si in NYC cartierele continute in cele 5 boroughs se numesc "neighbourhood". Astoria e "'hood", la fel Murray Hill in Manhattan.
Oh, the little things :))
Imi plac filmele lui, oricat as vrea sa nu :D
De ce ai vrea sa nu? :P Si mie mi se parea foarte insipid tipul, pana sa-l studiez mai bine.
(imi poti raspunde pe YM sa nu deviem offtopic aici)
D-abia astept continuarea. Foarte useful ghidul:)pentru cineva ca mine care isi doreste enooorm de mult sa ajunga acolo, one way or another...
Trimiteți un comentariu